Δικαιώματα/Υποχρεώσεις Εγκύου

Share it:

Συμβουλές για υγιή εγκυμοσύνη, ασφαλή φυσικό τοκετό, γερό και αγαπημένο μωρό.

Βασική προυπόθεση για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, ένα φυσιολογικό τοκετό και μια λοχεία χωρίς προβλήματα είναι ο συνειδητός ερχομός του παιδιού και όχι το αποτέλεσμα ατυχίας του αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προγραμματισμένος ερχομός ενός παιδιού εξασφαλίζει γαλήνη, σιγουριά, αυτοπεποίθηση, διάθεση και όρεξη για να τα καταφέρουμε στις πολλαπλές απαιτήσεις και ανάγκες που είναι απαραίτητες στο μεγάλωμα ενός παιδιού.

Μια καινούρια ζωή στη ζωή σου!

Να είσαι προετοιμασμένη να δώσεις αγάπη, φροντίδα, στοργή στο μητρικό ρόλο και να τον ξεπεράσεις με ευχαρίστηση, υπομονή και κουράγιο.

Να είσαι προετοιμασμένη ό,τι προσφέρεις στο μωρό να το προσφέρεις σαν δώρο και όχι σαν θυσία.

Να είσαι προετοιμασμένη ποτέ να μην πεις στο παιδί αγάπα με, σεβάσου με, υπάκουσε με γιατί κουράστηκα να σε μεγαλώσω, γιατί θυσιάστηκα για εσένα.

Να είσαι προετοιμασμένη ποτέ να μην ζητήσεις να αναγνωρισθούν οι θυσίες και οι κόποι σου. Δεν ζητάμε ποτέ πίσω τα δώρα μας.

 

pregnant myholydays

 

Η μητρότητα ας αρχίσει από τη στιγμή της σύλληψης. Η σύλληψη είναι δώρο Θεού, είναι η μοίρα η καλή! 

Καλή ψυχική διάθεση στην εγκυμοσύνη σημαίνει: καλή ψυχική υγεία, ευεξία και ικανότητα να ξεπερνάμε προβήματα και καταστάσεις χωρίς άγχος, αγωνία και προβληματισμούς. Η εγκυμοσύνη και η γέννα δεν είναι μόνο θαυμαστές εμπειρίες, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια είναι η κόπωση, η απογοήτευση, η ταλαιπωρία. Πολλές φορές σκέψεις και προβλήματα χωρίς σπουδαία και ουσιαστική σημασία έρχονται και σε προβληματίζουν, σου δηλητηριάζουν την ψυχική σου γαλήνη. Μην τις αφήνεις να γίνονται έμμονες ιδέες, φοβίες που θα σε βασανίζουν χωρίς λόγο. Θα πρέπει να τις συζητήσεις με τον άνθρωπό σου, με αγαπημένους φίλους από το περιβάλλον σου.

Τη σχέση με τον εαυτό σου θα πρέπει να τη διατηρήσεις σε ένα επίπεδο ηρεμίας, ομορφιάς και αγάπης. Έτσι δεν θα ωφεληθείς μόνο εσύ, αλλά και η οικογένεια και το περιβάλλον σου. Μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια θα πρέπει να τοποθετήσεις την ψυχική και σωματική αναστάτωση σου. Εμετοί, ναυτία, ζαλάδες, αύξηση ή και ελάττωση του βάρους τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικά συμπτώματα που δοκιμάζουν και περνούν οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες. Αν όλα αυτά σας κουράζουν και έχουν επίπτωση στη σωματική και ψυχική σας διάθεση μη διστάσετε να συμβουλευθείτε το γιατρό ή τη μαία που σας παρακολουθεί. Να είστε βέβαιες πως θα βρείτε σίγουρη και ασφαλή ανακούφιση.

Πολλές φορές θα νιώσετε το ηθικό σας να σας εγκαταλείπει και η άγνοια και η θλίψη να σας συντροφεύουν. Η υποσυνείδητη χαμένη συντροφιά της ξεγνοιασίας ας μην σας κυριεύσει. Προσπαθήστε μόνες σας να δώσετε δύναμη και κουράγιο στον ίδιο σας τον εαυτό, προσφέροντας του χαρές που θα τονώσουν και θα αναπτερώσουν το ηθικό σας. Σαν ολοκληρωμένο άτομο, σαν ώριμο ψυχολογικά άτομο, σαν σωστός άνθρωπος θα πρέπει να κατανικήσεις τους φόβους σου, προσπαθώντας να εκφράζεις και να συζητάς τις σκέψεις και ότι σε βασανίζει λεπτομερώς με τον σύντροφο σου.

 

egkimosini myholydays

 

Η έγκυος πρέπει να κρατάει στην ψυχή και στα χέρια της την δύναμη, την γνώση, την αυθεντία της γέννας του μωρού της.

Να είναι μαέστρος στη δική της γέννα! 

 

Πριν μείνεις έγκυος

• Σταμάτησε να παίρνεις φάρμακα, να καπνίζεις, να πίνεις συστηματικά αλκοόλ, να παίρνεις ναρκωτικά

• Κάνε τα εμβόλια ερυθράς, τετάνου, ηπατίτιδας

• Κάνε test για Μεσογειακή Αναιμία, Aids, Τοξόπλασμα, Μυκόπλασμα

• Αν έχεις γυναικολογικά ή ουρολογικά συμπτώματα όπως ουρολοίμωξη, κυστίτιδα, έρπητα, μυκητίαση, κονδυλώματα φρόντισε να θεραπευτούν.

• Αν έχεις βεβαρημένο ιστορικό συζήτησε το θέμα με τον ειδικό γιατρό (γενετιστή)

• Όταν θα θέλεις να μείνεις έγκυος φρόντισε να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση.

 

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

• Μίλα με το μωρό σου, φαντάσου το γερό και αγαπημένο. Έρευνες δείχνουν πως σε διαισθάνεται, σε ακούει, σε αγαπάει.

• Μάθε, διάβασε τι σε ωφελεί, τι σε βλάπτει στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία.

• Φρόντισε τη διατροφή σου. Σωστή διατροφή, υγιής μητέρα, γερό και δυνατό μωρό.

• Οι εργαστηριακές εξετάσεις στην διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να προγραμματίζονται.

• Να δίνονται στην έγκυο έγγραφες οδηγίες πότε πρέπει να γίνονται και για ποιο λόγο γίνονται.

• Να δίδεται βιβλιάριο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της λοχείας θηλασμού στο οποίο να καταγράφεται λεπτομερώς η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και να δίδεται στην έγκυο.

• Έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναφέρουν πως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα υπερηχογραφήματα μόνο για διαγνωστικούς λόγους.

• Ειδικές εξετάσεις και παρεμβάσεις χρειάζονται μόνο όταν η εγκυμοσύνη είναι υψηλού κινδύνου, πρέπει να απαγορεύονται όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

• Μείνετε δραστήριες. Συνεχίστε να εργάζεστε, να γυμνάζεστε, να χορεύετε, να κολυμπάτε και να περπατάτε. Συνεχίστε το πρόγραμμα της ζωής σας στα πλαίσια της αντοχής σας και της ευεξίας σας. Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε, να αναπνέετε σωστά, να χαλαρώνετε, να ακούτε μουσική, να αφουγκράζεστε το μωρό σας.

 

newlife myholydays

 

Περίοδος Λοχείας

• Η λεχώνα είναι ευαίσθητη, ευσυγκίνητη, κουρασμένη. Θέλει αγάπη, φροντίδα, στοργή, υποστήριξη, κόπο και χρόνο για να βρει τον εαυτό της.

• Ζητήστε το μωρό δίπλα σας, το κουνάκι κοντά στο κρεβάτι σας. Δώστε και πάρτε εμπειρίες, χαρές και αγάπες που θα τις θυμάστε μια ζωή!

• Αρχίστε τον θηλασμό άμεσα, συχνά και για λίγη ώρα. Εξασφαλίστε ηρεμία, γαλήνη, τρυφερότητα για εσάς και για το μωρό σας.

• Στο μωρό δώστε μόνο μητρικό γάλα, όχι υγρά, όχι ξένο γάλα, θηλάστε ελεύθερα, απεριόριστα.

• Εκφράστε πως αισθάνεστε, ζητήστε συμπαράσταση, συμμετοχή, ευθύνη και υποστήριξη ενεργητική από τον σύντροφο και την οικογένεια σας. Η έγκυος έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να ερευνά, να διαβάζει και να μαθαίνει τι την ωφελεί και τι μπορεί να την βλάψει. Έτσι επιλέγει συνειδητά για εκείνη και το μωρό της.  

 

Βιβλιογραφία: Αλέκα Συκάκη Δούκα / Ο Τοκετός είναι Αγάπη

ADS MOTHERHOOD

agalia LOGO

LALECHE

IYP

gn alexandra logo 120 1

© Copyright 2023 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki