Αποθήκευση - Απόψυξη

Share it:

Όταν μια μητέρα αποθηκεύει γάλα στο ψυγείο ή την κατάψυξη δημιουργεί την πολύτιμη δική της τράπεζα γάλακτος και έτσι το μωρό της μπορεί να τρέφεται από το γάλα της, ακόμα και όταν αυτή απουσιάζει.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει με το χέρι ή με τη χρήση κάποιας χειροκίνητης ή ηλεκτρικής αντλίας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, τα χέρια και το στήθος να είναι καθαρά και το γάλα να συλλέγεται σε αποστειρωμένο δοχείο ή στα ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Προσοχή σε μπουκαλάκια και σακουλάκια που περιέχουν δισφαινόλες!

ameda hellas myholydays

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε θήλαστρο, ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή.

Η Ameda Hellas συνιστά το πλύσιμο των εξαρτημάτων (χοάνες, δοχεία συλλογής γάλακτος) με ζεστό νερό και σαπούνι καθώς και την αποστείρωσή τους σε κάθε άντληση προς αποφυγήν διασποράς και ανάπτυξης μικροβίων. Φροντίστε κατά το καθαρισμό τους να διαχωρίσετε κάθε κομμάτι για αρτιότερη απομάκρυνση υπολειμμάτων. Το σωληνάκι και το διάφραγμα σιλικόνης δεν αποστειρώνονται, λόγω του κλειστού συστήματος άντλησης που δεν επιτρέπει στο γάλα να περάσει και απαγορεύει την ανάπτυξη μικροβίων. Μετά την αποστείρωση απλώστε τα εξαρτήματα σε καθαρή σιδερωμένη πετσέτα έτσι ώστε να στεγνώσουν στον αέρα, χωρίς να τα σκουπίσετε εσωτερικά.

myameda myholydays4

Αρχικά χρησιμοποιήστε το γάλα που έχετε αποθηκεύσει παλαιότερα, με βάση τις αναγραφόμενες ημερομηνίες.

Η αποθήκευση του γάλακτος είναι καλύτερα να γίνεται σε διαφορετικές μικρές ποσότητες των 60, 80 ή 100 ml. Έτσι μπορούν να γίνουν διαφορετικοί συνδυασμοί ποσότητας στην ανάμειξη ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού, καθώς αυτό μεγαλώνει.

  • Το βρέφος μπορεί να πιεί το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ή αφού θερμανθεί στους 37˚C (δοκιμή στο δέρμα σας).
  • Το μητρικό γάλα δεν βράζεται και δεν τοποθετείται σε φούρνο μικροκυμάτων.
  • Το κατεψυγμένο γάλα μπορεί να αποψύχεται είτε κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό είτε να τοποθετείται σε δοχείο με ζεστό νερό (bain-marie). 
  • Μπορείτε να το αποψύξετε σταδιακά και στο ψυγείο, μέχρι να ρευστοποιηθεί τελείως. 

amedagreece myholydays

Το μητρικό γάλα μπορεί να χωριστεί κατά την διάρκεια της απόψυξης σε υγρά και λιπαρά μέρη. Προσεκτικό ανακάτεμα του γάλακτος βοηθάει να ξαναενωθούν τα συστατικά του. Μικρές αλλαγές στο χρώμα δεν είναι λόγος ανησυχίας.

  • Το μητρικό γάλα όταν αποψυχθεί δεν θα πρέπει να αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μερικές ώρες.
  • Το κατεψυγμένο γάλα, εφόσον αποψυχθεί διατηρείται στην συντήρηση του ψυγείου (στην πλάτη του ψυγείου – όχι στην πόρτα) για μόνο 24 ώρες.
  • Αν δεν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να απορρίπτεται.
  • Το γάλα που αποψύχθηκε δεν μπορεί να καταψυχθεί ξανά.

Απόψυξη Συντήρηση ΜητρικόΓαλα

*Εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος

**Περιορισμένα ερευνητικά δεδομένα

myHolyDays myAmeda Hellas

Το μητρικό γάλα περιέχει φυσικά μη παθογόνα βακτήρια, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της νεογνικής εντερικής χλωρίδας. Όταν το βρέφος αρχίσει να πίνει, το γάλα επιμολύνεται από τα μικρόβια της στοματικής του κοιλότητας, με συνέπεια το γάλα που μένει να πρέπει να απορρίπτεται, εάν δεν χρησιμοποιηθεί μετά από 1-2 ώρες από το τέλος της σίτισης. Για όλους αυτούς τους λόγους, καλό είναι αποψύχονται μόνο οι αναγκαίες ποσότητες γάλακτος. Εάν μια μητέρα έχει πόνο στον μαστό ή την θηλή, από πιθανή βακτηριακή ή μυκητιασική φλεγμονή, το γάλα της δε θα πρέπει να απορρίπτεται. Ωστόσο, το γάλα που εμφανίζεται ινώδες ή πυώδες, χωρίς καλή όψη και οσμή δεν πρέπει να δίνεται στο νεογνό. 

Να θυμάστε να μη γεμίζετε τις φιάλες ή τα σακουλάκια περισσότερο από τα ¾ της χωρητικότητάς τους γιατί το μητρικό γάλα διαστέλλεται όταν καταψύχεται. Στη περίπτωση μεταφοράς μητρικού γάλακτος φροντίστε να προμηθευτείτε ισοθερμική τσάντα καθώς και παγοκύστες, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωσή του.

facebook icon24

heart icon24

All Rights Reserved ©

 

ADS MOTHERHOOD

agalia LOGO

LALECHE

IYP

gn alexandra logo 120 1

© Copyright 2023 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki