Εδραίωση Θηλασμού

Share it:

Κάθε μετάβαση στην καθημερινότητα απαιτεί σωστό προγραμματισμό, πόσο μάλλον η φάση εδραίωσης του θηλασμού, δηλαδή η καθημερινότητα του θηλασμού τον πρώτο μήνα.

Η μητέρα σε αυτήν τη φάση έχει ανάγκη από υποστήριξη και φροντίδα από το περιβάλλον της, ώστε να μπορεί να έχει τον χρόνο και τη διάθεση να αφοσιωθεί στο παιδί της. Έχει ανάγκη ύπνου και ξεκούρασης στα μεσοδιαστήματα που το μωρό κοιμάται. Είναι μια απαιτητική περίοδος που διαρκεί λίγο και χρειάζεται ενθάρρυνση και επιβεβαίωση.

Η ποσότητα του γάλακτος αυξάνεται προοδευτικά για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σίτισης του μωρού. Η διάρκεια του θηλασμού, η ποσότητα του γάλακτος και η διάρκεια του ύπνου μετά το φαγητό διαφέρουν από γεύμα σε γεύμα και από μέρα σε μέρα. Αυτό το ακατάστατο πρόγραμμα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του πρώτου μήνα και βοηθά στην εδραίωση του θηλασμού. Το βρέφος θηλάζει περίπου 8-12 φορές ανά 24ωρο, μπορεί και παραπάνω. Μετά την 4η μέρα, έχει τουλάχιστον 6 υγρές πάνες και 4-6 κενώσεις το 24ωρο. Οι κενώσεις είναι κίτρινες/μουσταρδί με ''σποράκια'' που είναι άπεπτο γάλα.

 

fasi edraiosis thilasmos mhd

 

Συνηθισμένα Προβλήματα

Ανεπάρκεια Γάλακτος

Το πρώτο διάστημα που οι θηλασμοί είναι συχνοί και ακατάστατοι, συχνά οι μητέρες ανησυχούν ότι το γάλα τους δεν είναι αρκετό. Το βρέφος σιτίζεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα και νιώθουν το στήθος τους άδειο. Στην πραγματικότητα το στήθος που αδειάζει μετά τα πολλά και συχνά γεύματα, γεμίζει γρήγορα και έτσι ευνοείται η αύξηση της παραγωγής. Αντίθετα αν δεν προσφέρουμε το μαστό στο μωρό και το αντικαταστίσουμε με μπουκάλι, το στήθος δεν θα ξαναγεμίσει.

Εφόσον το μωρό θηλάζει σωστά, έχει κανονικές κενώσεις και κερδίζει βάρος σύμφωνα με τη γνώμη του γιατρού σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτή είναι η φυσιολογική πορεία της εδραίωσης του θηλασμού και διαρκεί 14-21 ημέρες.

 

Παρατεταμένος Νεογνικός Ίκτερος

Ονομάζεται ο ίκτερος που είναι εμφανής για περισσότερο από δύο (2) εβδομάδες. Χρειάζεται να αξιολογηθεί από τον παιδίατρο, ώστε να διαπιστωθεί η αιτία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο φυσιολογικός ίκτερος που οφείλεται στον μητρικό θηλασμό.

 

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού. Εντοπίζεται συνήθως στον έναν από τους δύο μαστούς. Το στήθος δείχνει κόκκινο, διογκωμένο και ευαίσθητο. Πονάει κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά και μεταξύ των θηλασμών. Συνοδεύεται από πυρετό και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση της γαλουχίας, αλλά είναι συχνότερη τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Η μητέρα χρειάζεται ανάρρωση, καλή διατροφή και άφθονα υγρά, ώστε να αναρρώσει γρήγορα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από ένα 24ωρο ή είναι πολύ έντονα, χρειάζεται εκτίμηση από επαγγελματία υγείας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά.

 

Απόφραξη Γαλακτοφόρου Πόρου

Ο γαλακτοφόρος πόρος μπρεί να φράξει όταν πιέζεται το στήθος τοπικά, από εσώρουχα, μάρσιππο ή όταν δεν αδειάζει αποτελεσματικά. Εμφανίζεται ως μια μικρή επώδυνη διόγκωση που μπορεί να είναι κόκκινη και ζεστή.

Τρόποι Αντιμετώπισης

- Χλιαρές κομπρέσες τοπικά στο στήθος για λίγα λεπτά.
- Ελαφριές μαλάξεις στο σημείο της διόγκωσης αμέσως πριν και κατά τον θηλασμό.
- Συχνοί θηλασμοί αρχίζοντας από το στήθος που εμφανίζει το πρόβλημα ώστε να αδειάσει αποτελεσματικά.
- Αποφυγή ρούχων και εσωρούχων που πιέζουν το μαστό.
- Χρήση αντυλεφλογμονωδών φαρμάκων με την υπόδειξη γιατρού.

 

Φυσαλίδα Θηλής

Εμφανίζεται ως μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα πάνω στη θηλή που προκαλεί έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Προκαλείται από την τριβή του δέρματος της θηλής στο στόμα του μωρού, λόγω των συχνών θηλασμών ή της κακής τοποθέτησης στο στήθος. Η μη ορθή χρήση θηλάστρου είναι επίσης μια πιθανή εμφάνιση φυασλίδας της θηλής.

Αντιμετωπίζεται με τη διόρθωση των παραπάνω αιτιών. Η απολέπιση του δέρματος της θηλής με τη χρήση γάζας στη διάρκεια του ζεστού μπάνιου είναι βοηθητική.

 

Source: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

ADS MOTHERHOOD

agalia LOGO

LALECHE

IYP

gn alexandra logo 120 1

© Copyright 2023 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki