Γεύματα Κενώσεις Πρώτων Ημερών

Share it:

Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος αυξάνεται βαθμιαία, μέρα με τη μέρα. Καμία γυναίκα δεν παράγει από την αρχή άφθονο γάλα και η παραγωγή του γάλακτος είναι αποτέλεσμα της προσφοράς - ζήτησης.

Την πρώτη (1η) ημέρα το γάλα που παράγεται και που χρειάζεται το νεογνό είναι συνολικά γύρω στα 35 ml, λίγες σταγόνες σε κάθε γεύμα, μια ποσότητα που επαρκεί τόσο για τη χωρητικότητα του στομαχιού του μωρού όσο και για τις διατροφικές του ανάγκες. Το πρωτόγαλα είναι λίγο σε ποσότητα αλλά ιδιαίτερα θρεπτικό για το βρέφος.

Την τρίτη-τέταρτη (3η - 4η) ημέρα που το στήθος αρχίζει να παράγει περισσότερο γάλα, αυξάνεται η χωρητικότητα στο στομάχι του μωρού ώστε να μπορεί να δεχθεί περίπου 25 ml γάλα ανά γεύμα.

Την έβδομη (7η) ημέρα η χωρητικότητα του στομαχιού έχει αυξηθεί στα 50-60 ml ανά γεύμα.

 

geumata proton imeron 1

 

Ο θηλασμός γίνεται χωρίς πρόγραμμα όσες φορές θέλει το μωρό μέσα στην ημέρα και για όσο χρόνο επιθυμεί. Έτσι εδραιώνεται γρηγορότερα ο θηλασμός και προλαμβάνονται συνηθισμένα προβλήματα όπως η υπερφόρτωση των μαστών και η απώλεια βάρους του νεογέννητου.

 

geumata proton imeron 2

 

Τις πρώτες δύο με τρεις μέρες οι κενώσεις των μωρών αλλάζουν από το αρχικό σκούρο πράσινο χρώμα σε πιο ανοιχτό πράσινο και γίνονται λιγότερο κολλώδεις. Ο αριθμός των κενώσεων είναι περίπου δύο (2) την ημέρα και αυτό είναι ένδειξη πως το μωρό τρέφεται καλά.

Μετά την τέταρτη μέρα το μωρό έχει αποβάλλει το μηκώνιο και οι κενώσεις του είναι πιο μαλακές, κίτρινες και με ''σποράκια'', στο μέγεθος τουλάχιστον ενός νομίσματος των δύο ευρώ. Ο αριθμός των κενώσεων είναι τουλάχιστον τέσσερις (4) την ημέρα.

Ο αριθμός των ουρήσεων είναι περίπου τρεις (3) για τις πρώτες δύο με τρεις μέρες και τέσσερις με έξι (4-6) μετά την τέταρτη ημέρα. 

 

Source:Ιστιτούτο Υγείας του Παιδιού

ADS MOTHERHOOD

agalia LOGO

LALECHE

IYP

gn alexandra logo 120 1

© Copyright 2023 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki