Σωστή Τεχνική Θηλασμού

Share it:

Ο σωστός θηλασμός ξεκινάει πρώτα από όλα από την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Κάθε πρωί, κάνε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας καλά το στήθος. Πριν από κάθε θηλασμό, φρόντισε να πλένεις καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Πλένε το στήθος, πριν και μετά το θηλασμό, με σκέτο νερό (όχι με σαπούνι γιατί ξεραίνει το δέρμα και προδιαθέτει με σκάσιμο). Φόρεσε ένα καθαρό και άνετο στηθόδεσμο και διάλεξε ένα ήσυχο χώρο για να θηλάσεις.

 

cleanhands breastfeeding

 

Βρες μια αναπαυτική θέση, βάζοντας ένα μαξιλάρι στα πόδια σου.

Αυτό θα βοηθήσει να ανασηκωθεί το βρέφος και μπορεί να φτάσει τον μαστό. Πέρασε το ένα σου χέρι πίσω από τους ώμους του και συγκράτησε το σώμα και το κεφάλι του σε όρθια θέση, ούτως ώστε το στήθος του να ακουμπάει στο δικό σου. Με το άλλο σου χέρι, πιάσε τον ένα μαστό με τον αντίχειρα στο πάνω μέρος και τα υπόλοιπα τέσσερα (4) δάχτυλα από κάτω, πλησιάζοντας τη θηλή σου στα χείλη του μωρού. Μυρίζοντας το μητρικό γάλα, το βρέφος θα ανοίξει το στόμα του. Τότε φέρε το κεφάλι του ακόμα πιο κοντά στον μαστό, ώστε να πιάσει με το στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και τουλάχιστον 2.5 εκατοστά της άλω (το σκούρο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή). Έτσι η μύτη του παιδιού θα ακουμπάει στο πάνω μέρος του μαστού και το πηγούνι στο κάτω μέρος.

 

newborn breastfeeding 2

 

Είναι καλύτερα να αδειάζεις ολόκληρο τον ένα μαστό και στη συνέχεια να προχωράς στον δεύτερο για λίγα λεπτά.

Αυτή η πρακτική βοηθά στο να χορταίνει καλύτερα το βρέφος γιατί το γάλα που βγαίνει στην αρχή του θηλασμού περιέχει περισσότερη λακτόζη και λιγότερο λίπος. Αφήνοντας το βρέφος να αδειάσει τον μαστό, το γάλα που κατεβαίνει στο τέλος περιέχει πολύ λίπος (που είναι πιο θρεπτικό από το ζάχαρο) και έτσι το παιδί χορταίνει καλύτερα. Έτσι, αφήνεις το νεογνό, στον πρώτο μαστό για 15-20 λεπτά και μετά στον δεύτερο μαστό για το πολύ 5 λεπτά. Μετά τις πρώτες εβδομάδες ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι λιγότερος, μιας και το βρέφος καταπίνει πιο γρήγορα το γάλα του. Στο επόμενο γεύμα, θα ξεκινήσεις τον θηλασμό από το στήθος που έδωσες τελευταίο. Αφού τελειώσει το γεύμα, κράτησε το βρέφος όρθιο πάνω από το στήθος σου, τρίβοντας ή κτυπώντας ελαφρά την πλάτη του, μέχρι να ρευθεί. Αν δεν ρευθεί μέσα σε δέκα λεπτά βάλτο στο κουνάκι του.

 

newborn baby myholydays

 

 

Πηγή: Νεογνολογικό τμήμα Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ 'ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ' Α. ΠΕ. Σ. Υ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ADS MOTHERHOOD

agalia LOGO

LALECHE

IYP

gn alexandra logo 120 1

© Copyright 2023 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki