Κορωνοϊός / Εγκυμοσύνη - Θηλασμός

Share it:

Η ασθένεια COVID-19 που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την πανδημία COVID-19.

Πολλές από τις εγκύους και τις λεχώνες εκφράζουν ανησυχία για τις ίδιες και τα μωρά τους. Όπως ήδη γνωρίζετε, ο ιός εξαπλώνεται μέσω των σταγονιδίων που διασκορπίζονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει ή φτερνιστεί. Εξαπλώνεται επίσης όταν αγγίξουμε μια μολυσμένη επιφάνεια.

Αποφύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις και κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον δύο (2) μέτρων. Η ενυδάτωση και επαρκής ανάπαυση είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Εάν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα (βήχα-κρυολόγημα) μείνετε σπίτι σε υποχρεωτική καραντίνα και επικοινωνήστε με το 1135 και το γιατρό σας.

Το σημαντικότερο βήμα καταπολέμησης του ιού είναι η άριστη υγιεινή των χεριών πλένοντας συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα. Μην αγγίζετε την μύτη, το στόμα και τα μάτια σας!

 

coronavirus myholydays

 

Σχετικά με τις εγκύους και δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο του στις εγκύους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη είναι εξίσου ή και περισσότερο πιθανές από το ευρύ κοινό να αναπτύξουν συμπτώματα, εάν έχουν μολυνθεί. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα είναι ήπια έως μέτρια, όπως ισχύει για τις γυναίκες (και τους άνδρες) αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής ή άλλων επιπλοκών, όπως είναι οι εμβρυϊκές δυσμορφίες για εγκύους που έχουν μολυνθεί με COVID-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Με βάση τα στοιχεία από άλλους κορωνοϊούς, όπως το SARS και το MERS, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων σημειώνει ότι οι έγκυες που έχουν COVID-19 μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποιες επιπλοκές, όπως πρόωρο τοκετό, αλλά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά περιορισμένα για να είναι σαφή.

 

myholydays motherhood 2020

 

Μια μελέτη εννέα εγκύων γυναικών που είχαν μολυνθεί με COVID-19 και είχε συμπτώματα έδειξε ότι κανένα από τα μωρά τους δεν είχε προσβληθεί από τον ιό. Ο ιός δεν υπήρχε στο αμνιακό υγρό, στους λαιμούς των μωρών ή στο μητρικό γάλα. Ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης στο έμβρυο φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός και δεν υπάρχουν ενδείξεις οποιωνδήποτε εμβρυϊκών δυσμορφιών ή επιδράσεων λόγω μόλυνσης από τη μητέρα με το COVID-19. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ιό στο μητρικό γάλα. Δεδομένου ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων στις αναπνευστικές οδούς, οι μητέρες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και να σκέφτονται να φορούν μάσκα προσώπου για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση των βρεφών στους ιούς. Συνίσταται να παραμείνετε σπίτι και να αποφύγετε όλα τα ταξίδια αυτή τη στιγμή, δεδομένων των ανησυχιών ότι ο ιός είναι ευρέως διαδεδομένος.

menoumespiti myholydays

 

Οδηγίες απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων , το Βασιλικό Κολλεγιο Μαιών και το Κολλέγιο Παιδιάτρων.

Όλες οι μέχρι τώρα μελέτες δεν δείχνουν στοιχεία διαπλακουντικής μετάδοσης του ιού στο μωρό. Το έμβρυο, δηλαδή, δεν κινδυνεύει. Βέβαια, όσες έγκυες νόσησαν στην Κίνα οδηγήθηκαν όλες σε καισαρική τομή, όμως όλα τα μωρά που γεννήθηκαν δεν είχαν πρόβλημα. Το μωρό βέβαια ως νεογνό κινδυνεύει από οποιονδήποτε ιό, πόσο μάλλον από τον SARS-CoV-2, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια εντελώς διαφορετική βιολογική συμπεριφορά.

- Δεν έχει βρεθεί ο ιός στο μητρικό γάλα γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό COVID-19. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος (αν δηλαδή ανιχνεύεται ο ιός στο μητρικό γάλα μιας μολυσμένης γυναίκας). Στις ελάχιστες περιπτώσεις γυναικών που θήλαζαν και είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV, ο ιός δεν είχε ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα. Εντούτοις, ανιχνεύτηκαν αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

- Όλες οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς από τον γιατρό τους.

- Μπορεί ο κορωνοϊός να επηρεάσει τη γονιμότητα του ζευγαριού;

Με τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα δεν υπάρχει καμιά αρνητική συσχέτιση ανάμεσα σε μια λοίμωξη από κορωνοϊούς και τη γονιμότητα ή το αποτέλεσμα της εξωσωματικής. Βέβαια, όσον αφορά τον νέο ιό, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επιστημονικά, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερο δείγμα, όταν η πανδημία αποτελέσει παρελθόν.

 

Πηγές: Health Harvard EDU, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

 

gn alexandra logo 120 1

iyp lg

LALECHE

© Copyright 2020 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki