Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού;

  • Share it:

Τίμα τους νονούς και δώρα φέροντες. Παρθενική σας εμφάνιση ως νονός/α; Εδώ θα βρείτε τις οικονομικές, διαδικαστικές και κοινωνικές υποχρεώσεις που έχετε ως ανάδοχος πριν, κατά την διάρκεια του μυστηρίου και μετά την βάπτιση, ούτως ώστε να οργανωθείτε χωρίς άγχος και να ξεκινήσετε έγκαιρα την έρευνα αγοράς.

Πριν τη βάπτιση

Αρχικά, όταν γεννηθεί το παιδί θα πρέπει να το ''ασημώσετε'' με μία μικρή καρφίτσα, με ένα ματάκι και ένα γούρι και αναλόγως με τα οικονομικά σας μπορείτε να του πάρετε και ρούχο ή παιχνίδι ή είδη καθημερινής χρήσης όπως πετσέτες ή σεντόνια για μωρά. Καλό θα ήταν, λίγο πριν την βάπτιση να είστε κοντά του αρκετά συχνά, ούτως ώστε να νιώθει οικεία και άνετα στην αγκαλιά σας, κατά την διάρκεια του μυστηρίου.

 

realchristening myholydays 2

 

Στη βάπτιση

1. Η λαμπάδα και ο στολισμός της

2. Τρία (3) μικρά κεράκια

3.Δύο (2) μικρές πετσέτεςγια το σκούπισμα των χεριών σας και του ιερέα

4. Μια μεγάλη πετσέτα για το μωρό

5. Ένα σεντονάκι ή ποδιά, για να προστατέψετε τα ρούχα σας, κατά τη διάρκεια του μυστηρίου

6. Σαπουνάκι

7. Ένα μπουκαλάκι με αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Σημείωση: Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία ο ανάδοχος οφείλει τρείς (3) μέρες πριν την βάπτιση να πάει στον ιερέα το λάδι να το ευλογήσει.

8. Τα λαδόπανα (φανελάκι, βρακάκι, σκουφάκι)

9. Τα μαρτυρικά

Σημείωση: Μαρτυρικά είναι τα σταυρουδάκια που μοιράζονται στους προσκεκλημένους και καρφιτσώνονται στο πέτο. Αυτά, όπως λέει και η ετυμολογία της λέξεως «μαρτυρικά», μαρτυρούν το Μυστήριο του Βαπτίσματος που γίνεται. Κάθε ένας που φορά μαρτυρικό είναι μάρτυρας υπεράσπισης στην ώρα της κρίσης του ανθρώπου που βαπτίστηκε. Τα μαρτυρικά πρέπει να είναι χριστιανικό σύμβολο. Ο σταυρός ή η εικόνα της Παναγίας.

christening akiszaralis 4

 

10. Ο σταυρός

Σημείωση: Μέριμνά σας θα πρέπει να είναι να διαλέξετε ένα κόσμημα-σταυρό, αισθητικά και ποιοτικά άψογο, καθώς θα αποτελεί ενθύμιο και σύμβολο για μια ολόκληρη ζωή.

11. Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια, καλτσάκια και παπουτσάκια

Σημείωση: Η παράδοση λέει ότι ο νονός δεν πρέπει να αγοράζει για βαπτιστικά, παπουτσάκια "αγκαλιάς" (αυτά με την πολύ μαλακή σόλα που δεν είναι κατάλληλα για παιδάκι που περπατάει), γιατί το νεοφώτιστο πρέπει να φορέσει σταθερά παπούτσια που συμβολίζουν την σταθερή και γερή ζωή του.

12. Κουτί ή βαλίτσα για να μπουν όλα τα παραπάνω

13. Οικονομική συνεισφορά στην εκκλησία

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι γονείς (προσκλητήρια, στόλισμα εκκλησίας, μπομπονιέρες, μπαλόνια, γλυκά κτλ). Σαν ένα δείγμα ευγνωμοσύνης κάνουν και ένα δώρο στους νονούς.

Εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα στον νονό-ά, αναλαμβάνει και το στόλισμα της κολυμβήθρας εφόσον το επιτρέπει η ίδια η εκκλησία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολύ βασικό είναι να κάνετε τις αγορές σας πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς, λαμβάνοντας υπόψη σας τις επιθυμίες τους όσον αφορά το χρώμα, το θέμα και το ύφος της βάφτισης που θα ήθελαν να κυριαρχεί την ημέρα του μυστηρίου.

 

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου

Το μυστήριο της βάπτισης αρχίζει με τους γονείς, τον/την ανάδοχο και το μωρό να στέκονται στον πρόναο, στραμμένοι δυτικά προς την είσοδο της εκκλησίας. Ο ανάδοχος αποτάσσεται το Σατανά, προσκυνάει το Θεό, διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως και ο ιερέας προστάζει τον Σατανά να απομακρυνθεί από το μωρό.

Ακολουθεί η ευχή της ονοματοδοσίας και όταν ερωτηθείτε αναφέρετε καθαρά το όνομα του παιδιού. Στην κολυμπήθρα αφού ο Ιερέας αλείψει το μωρό με λάδι, σας το παραδίδει να το αλείψετε και εσείς με την σειρά σας. Τώρα είναι η στιγμή που το μωρό βαπτίζεται τρεις (3) φορές στην κολυμπήθρα και χρίεται με το μύρο. Ακολουθεί ο κύκλος μαζί με την λαμπάδα του τρεις (3) φορές πάλι γύρω από την κολυμπήθρα και ο ιερέας κόβει μαλλάκια από τρία σημεία στο κεφαλάκι του.

 

realchristening myholydays 1

 

Κρατώντας την μεγάλη πετσέτα για να το τυλίξετε και το σεντονάκι για να προστατέψετε τα ρούχα σας, το μωράκι είναι έτοιμο να φορέσει τα βαπτιστικά του ρουχαλάκια. Αφού το ντύσετε και του φορέσετε και το βαπτιστικό σταυρουδάκι, εθιμοτυπικό είναι η μητέρα να προσκυνήσει τρεις (3) φορές τον νονό, να του φιλήσει το χέρι και να πάρει το μωρό μετά το τέλος της λειτουργίας.

 

Photos: Akis Zaralis

All Rights Reserved ©

 

© Copyright 2024 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki